Меню
Вашата количка

Тax Refund - Връщане на данъци

Като участник в програмата Work and Travel, докато работиш в САЩ от чековете ти ще бъдат удържани данъци. За всички студенти с J1 виза данъците, които се удържат са федерален и щатски данък. Формулярите, които ще трябва да попълниш при работодателя си през първия работен ден са: Form-W4 и State Form-W4, който е различен за всеки щат.Удържаните ти данъци могат да бъдат възстановени след прибирането ти в България и след подаване на данъчна декларация.

 Видове данъци?

 - Federal Tax

Федералният данък е еднакъв по размер във всички щати на САЩ. Неговият размер се приема ежегодно от Конгреса и е съобразен с общата фиксална политика на държавата. Този вид данък е задължителен за всички физически и юредически лица, извършващи дейност на територията на САЩ. Всички дейности свързани с федералния данък се извършват от Единна данъчна администрация (IRS). Събиранията и плащанията по този данък се извършват от федералния бюджет.

 - State Tax

Този данък е различен за всеки отделен щат. В повечето случаи щатският е с по-нисък размер от федералния. Има няколко щата, които въобще не удържат щатски данък – Аляска, Флорида, Невада, Тексас, Южна Дакота, Вашингтон, Уайоминг, Ню Хемпшир, Тенеси. Ставката за този вид налог се определя от законодателния орган на всеки отделен щат. Щатският данък е задължителен за всички, независимо от техния статус на пребиваване в САЩ.

- SOCIAL SECURITY & MEDICARE TAX Този вид такси са така наречените социални и медицински осигуровки. Приходите от тях постъпват във федералния бюджет, като техният размер е еднакъв за всички щати. Тези два вида данъци са задължителни за всички, освен чужденците със студентски статус, както и за притежателите на J1 виза. Ако забележиш, че тези данъци фигурират в чековете ти, задължително уведоми работодателите си, че те не са валидни за теб. В някои случаи този вид удръжки биват наричани "FICA". 

-Local Tax

Размерът на този вид данъци се определя от местния административен орган. Тези налози са невъзвращаеми (освен от щата Ню Йорк). Някои работодатели не познават добре разпоредбите, свързани с J-1 визата и неправилно ти удържат социални и здравни осигуровки ( Social Security Tax and Medicare Tax), като на всеки редовен американец. Приходите от тях постъпват във федералния бюджет, като техният размер е еднакъв за всички щати. В някои случаи този вид удръжки биват наричани „ FICA”.

Процедурата:

  1. Попълни формулярa в офиса на ТУБИУАН Травъл

2.Документи:

-копие от Social Security Card

-копие на международния паспорт и визата ти за САЩ

-W-2 форма или последен чек от всеки работодател, за който си работил през лятото

-копие на DS2019 – ако имаш начислени Social Security Tax или Medicare Tax (FICA данъци)

*** Нашите партньори от VerdeTax ще се свържат с вас, когато си получите чековете.