Меню
Вашата количка

СЪВЕТИ ЗА ТЕБ И ТВОИТЕ РОДИТЕЛИ


Кога е най-добрият период за заминаване:

Най-добрият период за заминаване е през втората половина на месец май и началото на месец юни. По-късното заминаване не е невъзможно, но ограничава възможностите ви за намиране на допълнителна работа, както и води до забавяне на получаването на Social Security Number. Вашето заминаване основно трябва да е съобразено с изпитите в университета ви.

 

Какво е препоръчително ниво на владеене на английски език:

За повечето позиции се изисква ниво Pre-Intermediate. По-доброто владеене на английски език ви дава шансове да кандидатствате за повече позиции, за успешно взимане на виза и за по-лесно намиране на втора работа, а защо не и трета. Свободното владеене на английски език ще

ви осигури по-спокойно лято.

 

Погледнете внимателно къде отивате:

Използвайте Интернет, за да придобиете предварителна представа за къде заминавате. Набавянето на повече информация за климата, часовата разлика, автобусните спирки, цените на билетите е лесно да се направи още от България.

 

Свържете се с работодателя, преди да заминете:

Ще ви бъде предоставена контактната информация на работодателя ви. Използвайте я! Свържете се с него и го попитайте за условията на труд, трябва ли да си носите бяла риза и черен панталон, ако ще работите в ресторант, дали може да ви посрещне на летището. Често се случва работодателят да не може да ви каже какви ще са смените ви, тъй като това зависи от натовареността на сезона и това колко студенти ще получат успешно визите си.  Информирайте го, когато вземете виза, когато закупите самолетен билет и преди да заминете.

 

Квартирата:

Някои работодатели настаняват студенти от различни националности, затова може да попитате дали ще има други българи, колко хора ще сте в стая, колко бани ще имате на разположение, има ли кухня, пералня, Интернет, какво е обзавеждането. Често ще ви задължат да платите депозит за квартирата, това е нормално. Попитайте при какви условия биха ви го възстановили, както и на коя дата трябва да освободите къщата/апартамента. Най-вероятно цената на наема ще бъде за седмица, важно е да знаете дали в тази цена са включени консумативите като ток, вода, др.

 

Документите:

Пазете всички документи, които ще получите от агенцията. На ориентационната среща, преди да заминете, ще получите инструции кои документи са задължителни и на кои трябва да направите копия.

 

Самолетният билет:

Разпечатката на електронния самолетен билет важи единствено при представянето на международния ви паспорт. Имайте предвид, че е хубаво да бъдете около два часа по-рано на летището. Често се случва пренареждане на багажа в последния момент или казването на "чао" с родителите и приятели да отнеме повече време :) В зависимост от условията/тарифата/класата на билета, може да имате право на безплатни промени на датата на заминаване/завръщане. Часовете на полетите, изписани в билета са в местно време. По време на полетите ще ви бъдат сервирани напитки и храна, ако сте вегетарианци, може да заявите съответното меню при резервирането на билета.

 

Какво може да носите в ръчния багаж:

В ръчния багаж може да носите най-важните неща, които ще са ви необходими за дългото пътуване. Документи, фотоапарат, телефон, връхна дреха, книга или някоя игра. Острите предмети са забранени, а козметичните продукти трябва да са поставени в ZIP плик. Ако носите медикаменти във вас, които изискват рецепта, извадете си медицинско и го преведете на английски език.

 

Какви вещи трябва да декларирам на летището, когато излитам от България:

Лаптоп, видеокамера, фотоапарат, таблет и други скъпи вещи, които ще изнесете от България и след това ще внесете обратно.

 

Има ли възможност да пътувате като група:

Да, има такава възможност, дори би било по-забавно. Ако не заминавате с приятели, може да ви дадем координатите на студенти, пътуващи по вашата дестинация и да се запознаете предварително.

 

Колко пари е препоръчително да се носят:

Препоръчително е да имате около $700 в себе си, а ако ще заплащате и депозит за квартирата може и повече. Набавете си дребни банкноти, за да може лесно да заплатите автобусен билет или да си купите карта за телефонни разговори.

 

С кацането:

Обадете се на родителите си! Най-вероятно те се притесняват за вас, затова независимо от часовата разлика се свържете с тях, успокойте ги, че сте кацнали успешно и че сте преминали всички проверки.  Отново прегледайте дали всички документи са във вас.

 

Мога ли да използвам българския си телефон:

Попитайте вашия оператор дали телефонът ви ще работи там, каква е цената на роуминга, цената на входящи/изходящи повиквания. Не забравяйте, че ще ви трябва "преходник" за контактите на ел. мрежата, за да може да зареждате телефона си.

 

Мога ли да си нося лаптоп от България:

Със сигурност, ако имате лаптоп, по-лесно ще осъществите връзка с приятели и роднини, след като кацнете в САЩ, както и да разгледате обявите за работа, в случай, че искате да започнето допълнителна такава. И при лаптопът, както и при всеки електрически уред, предназначен за Европа, ще ви трябва "преходник" за контакт, който може да закупите и от България. За накой уреди може да ви трябва и трансформатор.

 

Какво трябва да направя, ако си изгубя документите:

Трябва да се свържете с някое от посолствата на Р. България на терирорията на САЩ, за да ви издадат пасаван и със Спонсорите, ако изгубите DS 2019. Без паника, би могло да се случи на всеки!

 

Към кого да се обърна, ако има разминаване в условията, посочени в работната оферта и условията на място:

Най-важно е да се срещнете с вашия supervisor и да уточните разминаванията. Поискахте и среща с човека, подписал работната ви оферта. Ако не сте намерили решение на проблема, свържете се с нас, както и със Спонсорската организация за съдействие.

 

Ако съм направил нарушение, за което ме привикват на съд, но визата ми изтича, какво трябва да сторя?

Да се обадите в съда и да ги уведомите, че визата ви изтича и трябва да напуснете страната. Помолете да ви насрочат дата за по-ранно изслушване или да отложат изслушването за следващата година, ако имате намерение да се връщате в САЩ.  В случаи на по-сериозно нарушение се пристъпва към удължаване на визата в туристическа.

 

Задължен ли съм да давам отчет къде и какво правя:

Според новите правила, въведени през 2012 г. ще получавате и-мейли от Спонсорските организации. Тези и-мейли са ежемесечни и съдържат въпроси, на които задължително трябва да отговорите.

 

Мога ли да шофирам с българска шофьорска книжка:

По правилата на програмата Work & Travel, нямате право да получавате пари за шофиране, т.е. не може да работите като шофьор, доставчик и т.н. Няма проблем да шофирате до работа или да си наемете кола за разходка. Знайте, че всеки щат има различни закони за периода на шофиране с чуждестранна книжка. Съюз на българските автомобилисти (СБА) предлага издаването на международна книжка. Проверете www.uab.bg за повече информация.

 

По време на програмата мога ли да пътувам до други държави и след това отново да вляза в страната:

Да, можете да пътувате, но трябва предварително да набавите информация дали няма да ви трябва виза за държавата, за която сте се запътили. На J1 визата ви е изписана дата на валидност, т.е. до тази дата имате право да влезете отново в САЩ, за да използвате самолетния си билет САЩ-Европейско летище-България.

 

Връщането към България:

- според правилата на Work & Travel българските студенти трябва да се завърнат в България не по-късно от 30.09

- не забравяйте да уведомите работодателите си кога ще отпътувате

- оставете квартирата в изрядно състояние

- имате право да носите до $9999 кеш в себе си, без да ги декларирате. По-голяма от тази сума трябва да бъде декларирана

-може да преведете парите си и по банков път. Таксата на Американската банка би била около $40, отделно българската банка ще удържи сума за услугата, но този вариант по-спокоен за вас. Предвидете, че получаването на парите до българската сметка отнема 3-4 работни дни.